Szolgáltatásaim

FAVÁGÁS DÖNTÉSSEL:

-Ha van elegendő hely, akkor irányított döntéssel földre lehet juttatni a fát, és a földön feldarabolni. Ez lakott területen, telkeken a legritkább esetben alkalmazható. A videomegosztón számos baleset látható türelmetlen laikusokkal a főszerepben, akik ház mellett állnak neki fát dönteni, és csodálkoznak, hogy a korona beköszön a padláson.

FAVÁGÁS ALPIN TECHNIKÁVAL:

-Így vágunk fát a legtöbbször. A hegymászásban használatos eszközökkel és speciális famászó felszereléssel megmászom a fát, miközben többszörösen biztosítom magam leesés ellen. Az ágakat egyenként engedem le, fák eresztéséhez használatos teherkötéllel, és az ehhez szükséges szerelékekkel. Gyakran többen kellünk egy fa lebontásához, mert egy kötöz és vág odafent, a segítő pedig kezeli az eresztőféket, és irányítja a darabokat. Miután az ágak lekerültek, a törzs kerül leépítésre, kezelhető darabokban. Végül talajszint közelében elvágom, és marad egy 5 cm magas tuskó.

ÁGDARÁLÁS:

Az ágakat el kell tüntetni a vágás helyéről. Míg a tűzifára még csak-csak akad jelentkező a szomszédságból, a gallyfával nem nagyon lehet mit kezdeni. Az égetés már ugyebár tilos, egy közepes, 8-10 méteres fának pedig olyan lombja van, hogy 2-3 nagy konténer is megtelne vele. Ezt bizony össze kell tömöríteni, csak akkor fog elférni egy kisebb, 4m3-es konténerben. Erre szolgál az ágdaráló. 13lóerős kétpengés gépemmel óránként 5 köbméter gallyat tudok ledarálni.
A gallyak eltüntetésére a méterbe vágás, és a zöldhulladékosoknak való összekötözés-kikészítés is megoldás.
Ez kisebb fáknál is órákat vehet igénybe, közepesnél pedig napokat. Egy ismerősöm nagy fájának a lombját 3 hét alatt csomagolták össze! Mérlegelni kell, kinek mennyi ideje van, és hogy mennyire hamar legyen rend a kertben.

GYÖKEREK ELTÁVOLÍTÁSA KIHÚZÁSSAL:

A kisebb fák, bokrok gyökerei úgy 25cm tőátmérőig kihúzhatók a földből emelővel. Egy saját építésű állványt használok erre a célra, gyárakban használatos 6 tonna teherbírású emelővel, és műbizonylatos, bevizsgált teherláncokkal, kötőszemekkel. Rákötök a talajhoz közel a tönkre, és szép lassan ki lehet rántani a gyökeret. Ezzel a módszerrel egy tuja gyökér kijön 10-15 perc alatt, míg kézi erővel lehetne ásni-csákányozni órákig. Nagyobb gyökeret nincs is értelme kihúzni, mert földlabdával együtt ez még kezelhető, el tudom szállítani a komposztáló telepre.

GYÖKEREK ELTÁVOLÍTÁSA TUSKÓMARÓ GÉPPEL:

Ha nem kihúzni kell, hanem elég, ha nincs a tuskó szem előtt, akkor tuskómaróval beledarálom a földbe, 20cm mélységig. Ennek a gépnek a szerszámacél kései úgy viszik a rönköt és a földet, mint a vajat. Több napnyi ásás, vagy egy munkagép napidíjának, és az elszállítás díjának a kiköhögése helyett egy kisebb tönk eltüntetése pár percet vesz igénybe, egy nagyobb pedig úgy fél órát. Azután lehet füvet ültetni rá, vagy térkövet húzni.